poniedziałek, 28 lutego 2011

Метод в катехезі?... Який?

Добрий метод катехетичний. Чи такий існує? Яким способом передавати молоді Євангелію, щоб мало це "ефект"? А що це євангельський ефект, як його побачити? Коли і де є мірило катехези?

Праця вчителя спрямована на це, щоб у відповідньому часі отримати відповідній ефект. В шкільних умовинах це екзамини на закінчення одного з етапів навчання - початкової школи, гімназії чи ліцею. Це свого роду мірила праці не тількі учнів але і вчителів. Чи мірилом праці катехети і учнів є з нання при екзамині перед причастям, чи може перед вінчанннм, а може ще в іншому моменті життя людини? Напевно ні. Ефектом катехізації є життя у вірі, а останнім елементом процесу є спасіння. Людина-Християнин живе в такий спосіб, що з Божою благодаттю доходить до спасіння. Ефект слухання Божого Слова не завжди буде видно для тих хто це слово голосить, "один сіє, а жне хтось інший" (Йоан 4, 37). Тому катехеза не може підлягати оцінкам, які застосовується до інших предметів в школі. Не можна звести спасительного процесу до 45-ти хвилинних рамок з відповіднім методом. Ісус Христос мав один метод - СЛОВО. І це слово голосив без мультімедіяльного проєктора, без методи коляж, витинаня, чи приліплювання чого небуть. А якось деякі слухачі увірували. Хтось міг би сказати що катехет був марний, бо його учні повтікали, а його самого розп'яли на Хресті. Поразка?Не від методу залежить добра катехеза, навіть не від прикмент чи здібностей катехети, але від доброї волі слухача.

Свідоцтво життя у вірі батьків, бажання слухати Боже Слово, вірність Церкви - кожного з нас Христові це найкращі методи катехізації.

Brak komentarzy: