czwartek, 19 kwietnia 2012

«Великого бажайте» Патріарх Йосиф Сліпий


Чим більші бажання, тим більше зусиль вони потребують. Бажання надихає людину силою і надією що задумане сповниться. Оскількі мрія часом стає далекою і неосяжною, то бажання є реальною дійсністю, яка може сповнитись за моїм турбуванням, працею і Божим благословенням.
Мрія буває фантастична і космічно далека, бажання буває земне, близьке і здійсниме. Великого бажати – то бути конкретним і точним у діях. Це набирати сили від тих хто сильний і мужній, Святих мужів. Це безнастанно забігати за великі справи, які родяться з великої жертви. Однак щоб жертвувати щонебуть, то перше треба це мати, а щоб мати, самому потрібно набрати. «Усьому час-пора, і на все слушна хвилина під небом: час народитись і час померти, час садити і час посаджене виривати. Час убивати й час лікувати, час руйнувати і час будувати. Час пакати і час сміятись, час сумувати і час танцювати. Час розкидати каміння і час його збирати, час обіймати і час обіймів уникати. Час шукати і час губити, час зберігати і час розкидати, час роздирати і час ізшивати, час мовчати і час говорити. Час любити і час ненавидіти, час на війну і час на мир» (Прип. 3, 1-8). Молодість, черпання з життя-Божого дару, знання, любови, досвіду інших і постійне бажання великого. Не бути пересічним, як всі, а бути особою винятковою, бути Великою Людиною.

Завдання Пастиря

Любити людину – це перший принцип доброго пастиря. Тільки тоді зможе він привести других до Бога, якщо він сам любить людину, любить з нею бути, бажає її щастя – бажає Великого.

Любити Бога – через людину прямуємо до Бога. Бог це спільнота і у спільноті любови досягаємо спасіння. Бог це любов – Бажати Великого це бажати присутности Бога у житті пастиря і повірених йому людей. Всевишній стає присутнім у моєму житті через конкретні жести: 
  •  молитву
  • добрі діла
  • турботу
  • жертвенність
  • жертву
  • прагнення досконалости
  • Бажання Великого
  • готовість служити
Пастир «Впертий Осел»

Осля має природу впертости, що як не хоче, то не порушиться на крок. Пастир мусить перетворитися на осла – бути впертим у голошенні Бога і бажанні Великого. Не може відпустити навіть на крок ані собі, ані тим яких веде. Вперто і впевнено тягнути доручену паству. Вперто набирати щораз то більшої Святости, набирати сили і Великого Бажати.

Завжди так не буде!

Розглядаючи історію світу дуже просто витягнути висновок, що мир і достатнє життя є крухими. Можна їх швидко набути і ще швидше втрати. Бажання Великого це готовість до Великих жертв. Щоб хоча трошка збагнути велич жертви, яку часом треба понести потрібно подивитись на свідків Церкви. Слуга Божий Патріарх Йосиф Сліпий, Блаженний Мученик Йосафат Коциловський, Блаженний Мученик Григорій Лакота, Блаженний Мученик о. Омелян Ковч. У свій час Вони набрали потрібної сили до Великої жертви. Вони як «осли» вперто стали забігати за святість щоденними трудами, забігали за це що незнищиме: мудрість, досконалість у молитві, любов до ближніх і Бога, смиренність.
Великого Бажайте щоб могли дати звіт у час своєї проби!

о. Павло Поточний

Brak komentarzy: