wtorek, 8 lutego 2011

Релігійне виховання приносить користь дітям

Батьки, які сподіваються, що релігійне виховання вбереже їх дітей від спокус сучас­ного світу, — зокрема від наркотиків — сподіваються не намарно. До такого висновку прийшли Стівен Барр і Джон Гофман — два професори соціології з університету Брігема Янга (Brigham Young University). Вони провели дослідження, яке показало, що діти, виховані в релігійній атмосфері, вдвічі рідше вживають марихуану, ніж їх нерелігійні однолітки.
Дослідження базується на опитуванні, проведеному серед 13 534 підлітків та школярів та 4 983 дорослих штату Юта (США). Хоча багатьом і видавалося очевидним, що релі­гійне виховання робить «щеплення» від наркоманії, однак наукових доказів цьому не було.
«Ми виявили, що релігійне виховання в будь-якій деномінації дійсно дає такий ефект: підлітки, виховані у вірі, менше схильні вживати наркотики, навіть якщо серед їх друзів є наркомани», — зазначив професор Барр. Те саме стосується паління та вживання алкоголю: віруючі підлітки стійкіші до цих поганих звичок.
Професор Гофман зазначив, що дослідження довело, що Церква не лише захищає від спокус, але й утверджує авторитет батьків: «Якщо батьки не нав'язують дітям свої релігійні погляди, а просто підтримують у сім'ї сприятливу духовну атмосферу, то це позитивно впливає на життя їх дітей».
Однак помиляються ті батьки, які вважать, що достатньо аби їх дитина перебувала у «пристойному середовищі», серед людей високої моралі. Дослідження доводить, що ключовим є вплив не середовища, а, власне, особистої віри підлітка. «Раніше багато хто вважав, що перебування у релігійному середовищі, відвідини церковних зібрань позитивно впливають на людину, а релігійність громади впливає на її життя. Ми побачили, що це не так. Віра громади ні на що не впливає, дієвою є лише особиста віра особи», — каже професор Барр.

Джерело: Комісія у справах мирян УГКЦ за матеріалами prochurch.info

http://www.dyvensvit.org/

Brak komentarzy: