wtorek, 5 kwietnia 2016

Велика Субота



Преосвященіший Владико,
всечесні отці,
дорогі брати і сестри.

Слава Ісусу Христу!
    За нами страсний тиждень. Тиждень у якому досвідчили ми багато переживань і емоції. Починаючи від еуфорії після воскресіння Лазаря і в'їзду в Єрусалим, через гнів у Єрусалимській святині, велику любов і зраду супроти вчителя, кінчаючи на риданні, жалю і тужінні вчорашнього дня - Великої П'ятниці, коли Син Божий помер на хресті. Логічним є запитати, які відчуття у нас мають сьогодні бути? чи тільки на площині відчування вистарчить пережити сьогоднішній і попередні дні? Отож ні! Тому що християнство, наша віра, це не сентименти, це не симпатія, а перш за все життя і віра в Правду, в Життя і Дорогу, якою є сам Христос!

  Ісус перед страстями сказав своїм учням багато важливих слів, які також спрямовані до нас. "Хай не тривожитися серце Ваше (...)Я є дорога правда і життя". (Іван 14, 6). Ми про це знаємо, бо Він нам про це сказав і не є це вже таємниця. Однак питання про Істину - правду лунає ще раз у П'ятницю,
коли відбувається суд над невинним - Що це є Істина? - питає Пилат. Для нас християн є це перш за все Христос, цей який сьогодні перед нашими фізичними очима лежить в гробі, зображений на цій плащаниці. Однак це "позорне лежання", воно тільки здається нерухомим і кінцевим моментом. Правда є така, що так як ми чули у стихирах "Сьогодні ад, стогнучи, голосить (...) бо Він прийшов - Народжений від Марії - і зруйнував мою державу, прийняв я мертвого, а не можу його ніяк утримати" Динаміка сьогоднішнього дня, вимагає від нас також діяння. Діяння віри! У Євангелії ми чули про мироносниць у гробі, які Бога не знайшли, "Не ма Його тут, бо він воскрес!!!" сказав Ангел. А це означає для нас, що привернено нам надію життя. Що смерть тіла не є останнім акордом людського життя, що гріх в який падаємо зведені сатаною, не має більше над нами влади, тому що Бог у своїй Людові взяв його - гріх на себе і розрішив на Хресті!!!. Смерть і гріх - скільки разів ми чули про співіснування тих двох подій? Скільки разів з уст Христа ми чули "іди і не гріши більше!" А сьогодні жест автентичний і реальний, жест любові Бога до людини - ВИЗВОЛЕННЯ З ОКОВІВ, ВИЗВОЛЕННЯ З АДАУ, ЯКИЙ СТОГНЕ БОЛЕМ НЕДОСКОНАЛОСТИ І СЛІПОТИ, БО НЕ МОЖЕ ВТРИМАТИ ТИХ НАД ЯКИМИ МАВ ВЛАДУ.
Христос є Богом Правдивим, Істиною, яка дає Життя і Сам Є тим Життям. Христос є той, який собою все наповняє. Як молимося на літургії Василія Великого "І зійшовши через хрест до аду, щоб наповнити собою все, Він усунув болі смерти і воскрес (...) і простелив шлях усякій плоті воскресінням з мертвих, бо не можливо було щоб зотління держало начальника жизні. Він став початком усопших, первородним з мертвих, щоб Самому бути всім, серед усіх першим!"
Дорогі брати і сестри!
            Іншого знаку не буде для нас, крім цього який тепер бачимо. Христос не встане спектакулярно щоб ми повірили. Цей гріб, перед яким стоїмо є вистарчаючим знаком, щоб вступити на дорогу правди і життя - тобто на дорогу Ісуса Христа. А вступити на дорогу Ісуса Христа, це бути вірним членом Його Церкви. Молитися - тобто зустрічатися з Ним особисто і у спільноті. Це слухати і жити Його словами. Це приступати до святих Таїнств, бажати їх для себе і для своїх близьких. І робити це все перш за все з любови до Бога, а не тому що хтось наказує! Християнство це життя, а не симпатія! Християнством треба жити, а не з ним симпатизувати. Бо християнство це Бог Живий, який простелив собою шлях життя кожної людини, кожного з нас, і тільки з Ним і Його Святою Церквою, коли забажаємо, є ми в силі звільнитися від наших болів, гріхів і жити в радості вічним життям. Перейдімо від смерти до життя, забажаймо бути з Богом і даймо свідоцтво світові, що Бог в якого віримо є Богом ЖИВИМ, живим у нас самих.
Амінь

Слава Ісусу Христу!

Brak komentarzy: