wtorek, 15 października 2013

Ластівочка БЛАГОВІСТА жовтневий номер :)

Два фрагменти текстів, які сьогодні послав до редакції БЛАГОВІСТА до жовтневого номеру. Один присвячений батькові, континуація теми про християнську родину, а другий присвячений хворим і душпастирстві хворих в нашій архиєпархії. Тут на сьогодні ластівки, повний текст в найновішому номері місячника БЛАГОВІСТ. Вже в недовзі. Читайте останій номер за вересень, там текст про християнське подружжя.



БАТЬКО В РОДИНІ
"Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя,
творця неба і землі, і всього видимого і невидимого."
Символ віри

            Батьківство можна розуміти на багато різних способів, а саме: як опіка, присутність, любов, відданість. У екстремальному розумінні влада, виховання-тресура, авторитаризм, "всемогучість" ітп. У скрайності в інший бік, це: брак рішучости, незацікавлення життям родини, пиво, матч, товариська активність і інше. Який є справжній образ батька в сучасному спостеріганні? Хто є батько для сьогоднішньої людини, яка стоїть на передодні вибору одруженого, або неодруженого стану? Як моє батьківство впливає на спостерігання Бога Отця?


Недужих ізціли, Лікарю душ і тіл

Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім'я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме. (Якова 5:14-15)

            Молитва, є першим і основним моментом, коли людина зустрічається з Богом. То її вчать нас батьки, зглибляємо її тайни у шкільному віці. Має вона ставати більш свідомою і зрілою у дорослому житті. Молитва у іншому значенні це голосіння до Бога. Кожний з нас голосить у різних життєвих обставинах, менш в радісних, частіше у болю і терпінні. Одним з моментів, коли наша молитва здається бути дуже інтенсивною і гарячою,  є недуга тілесна. Хвороба різного "калібру" спонукує нас кликати до Бога про допомогу. 

БЛАГОВІСТ, вересень 2013 р. В продажі в парафіях УГКЦ в Польщі

Подружжя в навчанні Церкви

"Що, отже Бог з'єднає, людина хай не розлучає" (Мк. 10, 9)

Розважання про подружжя неодноразово електризує сьогоднішне суспільство. Декому трапляється висловляти думку, що це інституція застаріла, яка не сповняє своїх основних завдань. Деколи чуємо опінію, що коли чоловік і жінка повінчалися, то після шлюбу все помінялося. Це як раз добре, добре що міняється тому, що церемонія уділювання таїнства вінчання, це "не заливання бетоном нових фігур", а Церква це не "змішувач бетону" для внутрішнього вжитку. В багатьох країнах світу пробується підважити основну правду про природу подружжя – що законним є подружжя між чоловіком і жінкою. Багато країн світу допускає різні конфігурації, напр. Чоловік + чоловік; жінка + жінка; 1 чоловік + більше як одна жінка ітд. Аналізуючи тренди сучасного світу, можна запитати чому християни так захищають ці вартості? З чого випливає позиція Церкви, і чи дійсно ця позиція є проти людини?


Brak komentarzy: